Odchudzanie - fakty i mity

Odchudzanie - fakty i mity



Autorem artykułu jest DARIUSZ  ARABSKI


Odchudzanie to ubytek tkanki tłuszczowej organizmu na skutek  dostarczenia mu mniejszej ilości kalorii, niż wynosi jego dzienne  zapotrzebowanie. Na diecie organizm ludzki energię potrzebną do  normalnego funkcjonowania czerpie ze spalania zapasów zgromadzonych w  postaci tłuszczu.

Intensywne odchudzanie przypomina wstrzymywanie oddechu – jest możliwe tylko przez określony i bardzo krótki okres czasu. Potem trzeba zaczerpnąć olbrzymi haust powietrza. Również po głodówce  człowiek zjada wszystko, co mu wpadnie w ręce. Stosowanie drakońskiej  diety jest więc nienaturalne.
Na świecie istnieją tysiące dochodowych ośrodków zajmujących się  żywieniem i utratą wagi. Napisano mnóstwo książek i artykułów na temat  odchudzania. Wymyślono wiele diet odchudzających. Rynek oferuje masę  produktów o niskiej zawartości tłuszczu. Gdyby ten przemysł istotnie  działał tak, jak to opisują autorzy, liczba osób otyłych systematycznie  by się zmniejszała. W rzeczywistości jest wprost przeciwnie, a problem  stale rośnie.
Czy więc walka ludzkości z otyłością zakończy się wielką przegraną?



Bynajmniej NIE ! W całym tym tematycznym tyglu zapomniano, że miliony Amerykanów i  cztery miliardy ludzi na całym świecie doskonale umie kontrolować swoją  wagę. Nie tylko nie tyją, ale mają tylko tyle tkanki tłuszczowej – ile chcą, a jak to robią, pozostaje wyłącznie ich sekretem. W środkowych Chinach trudno byłoby odnaleźć człowieka grubszego niż  maratończyk. Nie cierpi on biedy, głodu, nie brak mu energii umysłowej.  Czuje się i wygląda dobrze. Zachowuje zdolność kontroli swojej wagi nie  dzięki magicznym sztuczkom, ale rodzajowi pokarmu, który w jego kraju spożywa się od tysięcy lat…


Problem jednak istnieje i większość ludzi ma trudności z  osiągnięciem i utrzymaniem prawidłowej masy ciała, nie mówiąc  już o  sylwetce modela, jednakże większość z nas może schudnąć, jeżeli tylko  chce. Może pozbyć się wałków tłuszczu na brzuchu, pośladkach i  udach. Wymaga to jednak od nich wiele poświęcenia, pracy nad samym sobą i  swoimi nawykami żywieniowymi. By zachować odpowiednią wagę ciała i  zdrowie, należy dopasować ilość i rodzaj spożywanych produktów do trybu  życia. Tak więc należy radykalnie zmienić dotychczasowy styl życia,  który doprowadził nas do nadwagi. W odchudzaniu niezbędne są ćwiczenia fizyczne,  które je wspomagają, a później pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy  ciała. Ich intensywność zależy od zapotrzebowania energetycznego każdego  ludzkiego organizmu, a ich dobór powinien być indywidualny.  Udowodniono, że 20-30 minut ćwiczeń dziennie pomaga w odchudzaniu i  utrzymaniu zdrowia. Aktywność fizyczna jest podstawowym elementem  leczenia otyłości. Uprawianie ćwiczeń fizycznych poprzez zwiększenie wydatku energetycznego sprzyja nie tylko obniżeniu  masy ciała, ale także wywołuje wiele korzystnych zmian w organizmie  człowieka.


Czy wiesz, że:
- Odchudzanie jest tym trudniejsze, im większa jest nadwaga,
gdyż wydłuża się czas potrzebny na schudnięcie,
- Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu.
- Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej wagi powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej.
W takiej sytuacji następuje powrót do poprzedniej lub jeszcze większej  masy ciała. Wielu specjalistów z dziedziny dietetyki i medycyny uważa,  że jest to bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia niż nadwaga  utrzymująca się na stałym poziomie, ponieważ powtarzające się chudnięcie  i tycie wiąże się z chorobami serca i udarem !


Jak powinniśmy postąpić aby uniknąć tych problemów ?


Po pierwsze sprawdź:   Czy Musisz Schudnąć ?


W krajach wysoce rozwiniętych największym problemem jest nadmiar  spożywania pokarmów obfitujących w tłuszcz. Tkanka tłuszczowa  odkładająca się w organizmie powstaje właśnie na skutek spożywania  nadmiernej ilości wysokokalorycznych pokarmów oraz siedzącego trybu  życia i braku aktywności ruchowej.
Stajesz przed lustrem i mówisz: mam nadwagę. Ale sam wygląd o  tym nie świadczy, nie wiesz przecież, czy to nadwaga, czy może już  otyłość. A nadwaga to przecież krok do otyłości.

Do obliczenia prawidłowej masy ciała zgodnie z zaleceniami WHO  posługujemy się wskaźnikiem masy ciała określanym jako Body Mass Index, w  skrócie BMI.


Wskaźnik BMI skorelowany jest z ilością  tkanki tłuszczowej. Natomiast ilość tkanki tłuszczowej zależna jest od  płci i wieku. Kobiety mają więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni przy  takim samym wskaźniku BMI.
Jeżeli według BMI okaże się, że jesteśmy otyli (BMI >25)  ważne jest również, by ocenić, jaki typ otyłości reprezentujemy, czyli  jakie jest rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w naszym organizmie.

Z uwagi na rozmieszczenie tkanki tłuszczowej otyłość dzielimy na:


męską – androidalną (inaczej centralną, brzuszną, wisceralną – przypominająca „jabłko”),
kobiecą
– gynoidalną (obwodową lub pośladkowo-udową typu „gruszka”).


Pomiar obwodu talii koreluje z odpowiednimi zakresami BMI i jest wskaźnikiem ryzyka rozwoju metabolicznych powikłań otyłości.  Wartość wskazująca na otyłość brzuszną to obwód talii powyżej:
- 102 cm u mężczyzn,
- 88 cm u kobiet.



Na podstawie wieloletnich badań i  obserwacji stwierdzono, że u osób z otyłością brzuszną, jak również u  osób o prawidłowym ciężarze ciała, lecz o znacznym nagromadzeniu  tłuszczu w tej okolicy, choroby zdarzają się o wiele częściej.
Otyłość pośladkowo-udowa nie niesie ze sobą większego zagrożenia dla zdrowia. Przede wszystkim jest to problem kosmetyczny.
Należy jednak przy każdym typie otyłości starać się powrócić do właściwej masy ciała !


Otyłość utrudnia  funkcjonowanie w życiu codziennym, ale przede wszystkim stanowi poważne  zagrożenie dla naszego zdrowia, może powodować wiele poważnych chorób  oraz różnorodne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu…
Ludzie otyli są mniej sprawni i energiczni.



Tak więc BMI pozwala z dużym  prawdopodobieństwem przewidzieć, na jakie dolegliwości i choroby możemy  cierpieć.
Im wyższy jest ten wskaźnik, tym większe jest  prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci.


Najbardziej powszechne choroby  związane z wysokim wskaźnikiem BMI to:zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, nadciśnienie tętnicze krwi, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, zapalenie kości i stawów, bóle kręgosłupa zadyszka, duszności, zaburzenia oddychania, nowotwory,


Aby osiągnąć sukces w odchudzaniu, niezbędne jest przyjęcie właściwej taktyki w prowadzeniu diety.  


>>> Zacznij więc od taktyki!


Musimy uświadomić sobie, że z chwilą podjęcia decyzji o rozpoczęciu  diety prawdopodobnie nie zdołamy szybko przezwyciężyć naszych  przyzwyczajeń jedzeniowych i ograniczyć liczby spożywanych kalorii.  Odchudzanie to długa droga, na której człowiek przechodzi wiele  przeobrażeń w psychice, a w rezultacie następuje odwrót od „myślenia  przez żołądek”. Przed rozpoczęciem diety należy więc przygotować się to  tego procesu.

Poniższe wskazówki pomogą Ci w przygotowaniach:


>>> Obserwujmy siebie, aby zrozumieć i poznać nasze przyzwyczajenia dietetyczne


>>> Obserwujmy innych ludzi, szczególnie szczupłych,  pod kątem ich upodobań jedzeniowych oraz trybu życia (uprawianie sportu)


>>> Stwórzmy sobie pomocne środowisko – przez uzyskanie akceptacji i zrozumienia dla naszych zamierzeń przez najbliższe osoby


>>> Zmieńmy nasze upodobania usuwając z jadłospisu ulubione tłuste potrawy


>>> Postarajmy się zwalczyć skłonność do tłumaczenia  przed samym sobą, że nie zdołamy pozbyć się otyłości gdyż i tak jemy  mało, lub że jesteśmy obciążeni genetycznie


Należy uświadomić sobie, iż każdy żywy organizm obowiązuje  prosta zasada energetyczna. Aby utracić na wadze, trzeba po prostu  spożywać mniej kalorii, niż wynosi liczba kalorii spalanych.


W walce o uzyskanie i utrzymanie szczupłej sylwetki chodzi nie o  kompletną ascezę, lecz o ścisłą kontrolę zachowania wobec jedzenia.  Należy być przygotowanym na pojawianie się uczucia głodu, zdawałoby się,  nie do opanowania. Miejmy więc zawsze do zjedzenia coś, co jest mało  kaloryczne i wypełnia żołądek. Może to być marchewka, jabłko, grejpfrut.  Zjedzenie kilku marchewek czy jabłek pozwoli zaspokoić głód, dostarczy  bardzo mało kalorii, a dodatkowo uzupełni bilans witaminowy i mineralny.
Należy zastanowić się, jak wielki wpływ mają na Twoje życie  emocje i czy przypadkiem nie traktujesz jedzenia jako antidotum na  wszelkie swoje niepowodzenia ?


FAKTY O ODCHUDZANIU czyli co faktycznie pozwoli nam schudnąć:


- warzywa można jeść bez ograniczeń
- panierki tuczą

- kapusta poprawia przemianę materii

- sałatki (bez majonezów) są sprzymierzeńcem

- sery są bardziej kaloryczne niż mięso

- sucharki nie są bardziej dietetyczne niż zwykły chleb

- picie wody powoduje spadek łaknienia

- dobrze jest pić przed jedzeniem

- picie w trakcie posiłku jest zabronione

- przegryzki powodują tycie

- niektóre z leków sprzyjają nadwadze

- głodówki sprzyjają nadwadze

- w ciągu dnia powinno się zjeść pięć posiłków

- nagła zmiana diety zaburza metabolizm

- mała liczba posiłków sprzyja tyciu

- obfita późna kolacja sprzyja tyciu

- jeśli głód bardzo dokucza można zjeść chudy jogurt albo jajko na twardo


PAMIĘTAJ TAKŻE, że:


Jedz regularnie śniadanie>>> śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.  Śniadanidanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, daje energetycznego kopa naszemu metabolizmowi. Jeśli nie zjesz  śniadania, masz większe szanse, że w trakcie dnia nie nadrobisz  zaległości, a co gorsza -  będziesz również objadać się wieczorem.  A to  pierwszy krok do nadmiernych kilogramów. Jedzenie śniadań powoduje  mniejszy głód w porze popołudniowej i wieczornej.
Nie każdy tłuszcz jest zły dla organizmu
>>> poza tłuszczem, którego chcemy się pozbyć, istnieje też,  „dobry tłuszcz”. Zawarty jest on w rybach i orzechach. Niewielkie porcje  tych produktów zapewniają uczucie sytości na dłużej niż inne posiłki.
Podjadanie między posiłkami nie musi być szkodliwe
>>> częste jedzenie małych porcji jest wskazane ze względu na  wydzielanie soków trawiennych. Sytuacja jest gorsza, jeżeli między  zasadniczymi posiłkami podjadamy słodycze.
Podczas ćwiczeń spocenie się nie zawsze jest oznaką „dobrego wysiłku fizycznego”
>>> Wydzielanie potu świadczy o wysiłku fizycznym, jednak nie  każda dyscyplina sportowa musi wyciskać z człowieka siódme poty. Można  też spalać kalorie, spacerując lub pracując w ogrodzie.
Istnieje genetyczna skłonność do tycia >>> jednak główną przyczyną otyłości są złe nawyki żywieniowe.

---
   

Zapraszamy do zapoznania się z całą treścią artykułu:


http://www.wellbiznes.com/odchudzanie-fakty-i-mity/



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl