Dieta palacza

Jeśli nie jesteś w stanie rzucić papierosów, zrób wszystko, aby zmniejszyć skutki nałogu. Zmień dietę - jedz dużo surowych warzyw i owoców.

   Palacze są bardziej narażeni na niedobory witamin i składników mineralnych. Dlatego każdego dnia zjedz co najmniej 5-6 porcji warzyw i owoców. To najlepsze źródła wit. C, której bardzo Ci brakuje (palenie utrudnia jej przyswajanie). Każdego dnia należy spożyć ok. 110mg tej witaminy, czyli tyle, ile zawiera np. pół papryki i 8 dużych truskawek albo pół szklanki czarnych porzeczek. Warzywa jedz na surowo lub krótko gotowane bo wit C utlenia się w wysokich temperaturach.
   Dym papierosowy szkodzi płucom. Aby zapobiegać infekcjom układu oddychowego, spożywaj warzywa zawierające sporo beta-karotenu. Szczególnie bogatym jego źródłem jest dynia, marchew i szpinak. Pamiętaj, że beta-karoten najlepiej przyswaja się w obecności tłuszczu. Dlatego do surówek dodawaj zawsze łyżkę oleju lub oliwy, a pijąc sok z marchewki, zjedz kromkę pieczywa posmarowaną masłem.

   Jak najczęściej sięgaj po czosnek i cebulę. Mają dużo fitoncydów - wzmacniają organizm, działają przeciwzapalnie, bakterio- i grzybo-bójczo. Cebula zawiera też kwercetynę o silnych właściwościach przeciwutleniających. Najlepiej jeść je na surowo i rozdrobnione. Czosnek przed dodaniem do potraw zmiażdż, a cebulę posiekaj tuż przed jedzeniem.

Zjadaj:

Warzywa: papryka, brokuły, pomidory, brukselka, szpinak, kapusta pekińska, sałata, groszek, kukurydza, rukola, roszponka, ziemniaki
Owoce: truskawki, maliny, aronia, porzeczki, kiwi, pomarańcze, cytryny, mandarynki, jabłka
Zioła: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
oraz: ryby morskie, oliwa, orzechy, migdały, pestki dyni

Unikaj:

Kawy i mocnej herbaty, serów wędzonych i pleśniowych, wędzonych ryb i mięs, soli i przypraw z dodatkiem sodu, uważaj na doustne środki antykoncepcyjne, bo w połączeniu z nikotyną mogą powodować zakrzepicę.