Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia



Autorem artykułu jest Maciej Zubilewicz


Większość z osób, które się odchudzają ogranicza liczbę posiłków - przeważnie pozbywając się śniadań ze swojego planu dnia. Jest to jeden z podstawowych błędów w procesie odchudzania.

W tym artykule postaram się przedstawić rolę śniadań w codziennej diecie.
Mało  kto wie jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie  zdrowych śniadań dla  naszego organizmu, a nie mówiąc już o ich wpływie na  proces odchudzania.



Od dawna wiadomo, że śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków - przypomina nam o tym stare przysłowie - "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi".  Wszystko, co zjemy i wypijemy rano, wpływa  na naszą aktywność,  bystrość umysłu i koncentrację w ciągu całego dnia.  Poranny posiłek  uważany jest przez dietetyków za najważniejszy dla  zdrowia i właściwego  funkcjonowania organizmu. Dlatego kardynalnym błędem jest rezygnowanie z  takiego zastrzyku energii.


Pomijanie śniadania to wielki błąd osób, które się odchudzają


W dzisiejszych czasach wszystkim brakuje czasu na realizację  przedsięwzięć dnia codziennego, m.in. czasu na sen. Z tego też powodu  godzinę pobudki przesuwamy maksymalnie, aby jak najwięcej sobie pospać.  Jednak to powoduje, że się śpieszymy do pracy i nie mamy czasu na  poranny posiłek. Niektórym osobom wystarcza czasu jedynie na  wypicie  kawy i dopiero gdzieś około południa przypominamy sobie, że jesteśmy  głodni i zjadamy pierwszą lepszą rzecz bez zastanawiania się nad jej  wartościami odżywczymi, czyli np. drożdżówkę lub batonik. No i znowu  praca, praca, powrót do domu lub wizyta w barze na szybki obiad, gdyż po  całym dniu umieramy z głodu. Wieczorkiem jakieś przekąski przed  telewizorem oraz  obfita kolacja tuż przed snem. Rankiem budzimy się  zmęczeni po ciężkiej nocy obciążonej  wczorajszą kolacją bez chęci do  spożycia śniadania i powtarzamy całą historię dnia poprzedniego. Takie  postępowanie jest skutkiem obniżenia  sprawności umysłowej, problemów ze  zdrowiem, zmęczenia oraz nadwagi. Po  przebudzeniu poziom cukru jest  niski, co nie sprzyja dobremu  samopoczuciu i wydajności  psychofizycznej. Nie jedząc śniadania  pozwalamy, by nasz organizm  pozostawał na zwolnionych obrotach. To natomiast odbija się negatywnie  na naszym organiźmie. Dlatego warto zmienić  przyzwyczajenia i zacząć  jadać śniadanie przed wyjściem z domu i to do dwóch godzin po  przebudzeniu, gdyż ta pora sprzyja szybkiemu wchłanianiu się pokarmu i  dodaje energii na cały dzień.


Śniadanie kontra odchudzanie


Śniadanie  ma fundamentalne znaczenie przy każdej diecie   odchudzającej. Głodni zjadamy większe ilości kolejnych posiłków, a  spowolniony metabolizm kończy cały proces tyciem organizmu.  Niezapominajmy, że śniadania  stymulują wydzielanie hormonów tarczycy,  które są nieodzowne przy odchudzaniu.  Ponadto, poranny posiłek hamuje  wydzielanie kortyzonu czyli hormonu wspierającego odkładanie  się  tłuszczu w okolicach brzucha, a o poranku stężenie tego hormonu we krwi   jest największe. Dlatego śniadanie ustrzeże nas przed sięganiem  po  przekąski w ciągu dnia, a co za tym idzie przed dostarczaniem  dodatkowych zbędnych kalorii. Co więcej poranny posiłek zapewni nam  wystarczającą ilość witamin i związków odżywczych dzięki, którym zjemy  lżejszą kolację wieczorem i będziemy mieli zdrowy sen. Dlatego zmiana  nawyków  żywieniowych jest tak ważna dla naszego zdrowia i sylwetki.


Badania,  które zostały przeprowadzone na grupie kilkuset  Brytyjczyków  potwierdziły, że właściwe i regularne jedzenie pokarmów,  m.in. śniadania poprawia nastrój i samopoczucie.


Naukowcy  stworzyli dwie grupy eksperymentalne, z których obie jadły  zgodnie ze  swoim, obliczonym wcześniej zapotrzebowaniem energetycznym.  Jedyną różnicą  między grupami były śniadania. Jedna grupa zjadała całą   swoją porcję kalorii rano, w charakterze bardzo dużego śniadania, a   druga w porze kolacji. Jak się okazało, grupa, która jadła wieczorem  przybrała na wadze, natomiast grupa jedząca rano  schudła, mimo, że  wszyscy jedli zgodnie z zapotrzebowaniem swoich organizmów.
Tak więc  przy odchudzaniu liczy się nie tylko to ile zjemy,  ale również wpływ  posiłków na nasz metabolizm. Im wcześniej jemy tym  bardziej organizm  nastawiony jest na spalanie dostarczonej mu energii,  natomiast im  później tym większa tendencja do magazynowania, a więc do  odkładania  tkanki tłuszczowej.


Pamiętajmy, że jedzenie śniadania zwiększa metabolizm od 3 do  10%, czyli w skali rocznej możemy przytyć albo zrzucić nawet do 10 kg.


Dobre  śniadanie to nie tylko zatrzyk energii na całe przedpołudnie,  ale  również podstawa efektywnej diety. Każda dobra dieta powinna  rozpoczynać  się od śniadania, ponieważ pomaga ono zaktywizować naszą  przemianę  materii, która w trakcie nocnego snu zwalnia. Dzięki temu  nadprogramowe  kilogramy znikną szybciej, a my na pewno nie będziemy  głodni w ciągu  dnia. Jeśli zaczniesz dzień bez dostarczenia organizmowi  paliwa  pochodzącego z odpowiedniego pożywienia, zapewne poczujesz  gwałtowny  spadek formy jeszcze przed południem i sięgniesz po jakąś  szybką  przekąskę, by dodać sobie energii. Niezdrowe przekąski często  zawierają  dużo cukru i tłuszczu, a zupełnie brakuje im odpowiedniego  białka.  Powodują błyskawiczny wzrost poziomu cukru we krwi, a potem  dramatyczny  jego spadek, co oznacza, że nie zaspokoisz głodu na dłużej  niż godzinę.  Tymczasem jedząc zdrowe, prawidłowo skomponowane  śniadanie,  dostarczające organizmowi białek z dobrego źródła i  węglowodanów  złożonych, możesz utrzymać energię na stabilnym poziomie.


Co jeść na śniadanie?


Dobre śniadanie to takie, które pokrywa około 20-25% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, czyli około 500 kalorii.   Śniadanie powinno być drugim (po obiedzie) pod względem wartości   energetycznej posiłkiem w ciągu dnia. Najkorzystniej zjeść rano posiłek   bogaty w węglowodany złożone, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym (IG) oraz pełnowartościowe białko.   Bułka z dżemem, słodkie płatki czy deser jogurtowy to nie najlepsze   rozwiązanie. Słodki posiłek nasyci nas, ale szybko spowoduje, że   staniemy się głodni i znów będziemy potrzebowali czegoś słodkiego.   Należy zadbać o to by podczas pierwszego posiłku na naszym talerzu   znalazły się: pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe (należy jednak   zwrócić szczególną uwagę na ich skład, bo mogą zawierać dużo cukru,   tłuszczu i soli), mleko, jajka, niskotłuszczowe jogurty naturalne, chude   sery, wędliny oraz warzywa. Nie powinniśmy również zapomnieć o  owocach,  orzechach lub nasionach. Dobrze skomponowane śniadanie doda  nam  niezbędnej energii jak również dostarczy cennych dla zdrowia  witamin i  składników mineralnych.


Oto kilka przykładów produktów polecanych na dobry początek dnia:


Produkty bogate w węglowodany złożone:


- chleb pełnoziarnisty
- chleb razowy z dodatkiem suszonej śliwki
- płatki owsiane
- musli z orzechami (musli z rodzynkami ma wyższy IG dlatego polecamy je rzadziej)

Produkty bogate w białko:


- chuda wędlina - szynka, polędwica drobiowa
- chude sery twarogowe
- mleko, jogurty, kefiry, maślanki
- jaja

Warzywa i owoce:


- pomidory, ogórki, sałata, papryka, rzodkiewka, cykoria, kiełki - słonecznika, rzodkiewki, sojowe
- grejpfruty, brzoskwinie, truskawki
- morele suszone, śliwki suszone


Podsumowując  - zachęcam do wcześniejszego wstawania i spożywania śniadań, gdyż mają  bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm i pośrednio na nasze otoczenie,  ponieważ nasze dobre samopoczuczie wpływa na dobre relacje z innymi ludźmi. Dlatego jedzmy śniadania każdego dnia !!!

---
   

Artykuł jest propozycją dla suplementów diety dostępnych na www.nutriwita.pl



Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl